Page 3 of 4 FirstFirst 1 2 3 4 LastLast
Results 31 to 45 of 57

Thread: Know Your Goalie Numbers: Trivia

  1. #31
    Location
    Prairies
    Rep Power
    40

    Dobber Sports Supreme Grand Master

    Default

    temek gets the first grade of "B".
    6/10. well done.

    (FWIW, I've seen some impressive number crunching from temek in that past... so his highest-score-so-far does not surprise me...)

  2. #32
    27Blue's Avatar
    27Blue is offline
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,786
    Rep Power
    0

    Banned

    Default

    A
    d
    c
    b
    d
    c
    d
    d
    c
    d

  3. #33
    Rep Power
    13

    Dobber Sports Initiate

    Default

    1. D
    2. D
    3. A
    4. C
    5. C
    6. C
    7. B
    8. C
    9. C
    10. C
    16 Team H2H League, Keep 23/25
    Stats: G, A, +/-, PIM, PPP, SOG, W, GAA, SV%, SHO
    Start: 3C, 3LW, 3RW, 2F, 6D, 1G

    C: Crosby,Backes,Kadri,Lehtera,Kopitar,Stepan
    LW: Hall,Neal,Filppula,Soderberg,Semin
    RW: Malkin,Iginla,Eberle,Simmonds,Gallagher,Pominville
    D: Letang,Boyle,J.Schultz,Vatanen,Daley,Severson,
    G: Lundqvist,Rinne,Schneider,Lack
    Farm: Armia,Bertuzzi,Duclair,Erixon,Fabbri,Gudlevskis,Gr ubauer,
    K.Hayes,Hudon,Jarry,Markstrom,Pickard,Shore,Stone, Terevainen,Tierney
    2010 & 2014 WJC Pool Champion

  4. #34
    Location
    NewB
    Rep Power
    38

    Dobber Sports Star

    Default

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    Q1: The average GAA of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) 2.53
    b) 2.63
    c) 2.73
    d) 2.83

    Q2: The average SV% of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) .920
    b) .917
    c) .914
    d) .911

    Q3: In 2012-2013 a shutout happened (about) once in every:
    a) 11 games
    b) 9 games
    c) 7 games
    d) 5 games

    Q4: The GAA of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) 2.21
    b) 2.31
    c) 2.41
    d) 2.51

    Q5: The SV% of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) .926
    b) .922
    c) .918
    d) .914

    Q6: For every 100 NHL games in 2012-2013, how many went to overtime?
    a) 42
    b) 32
    c) 22
    d) 12

    Q7: Out of 100 NHL "OVERTIME" games in 2012-2013, how many went to a shootout?
    a) ~90%
    b) ~80%
    c) ~70%
    d) ~60%

    Q8: In a shootout (breakaway), the average SV% of an NHL goalie in 2012-2013 was:
    a) .942
    b) .842
    c) .742
    d) .642

    Q9:
    Which division's goaltenders gave up the most goals this year (755):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific

    Q10: Which division's goaltenders gave up the least goals this year (590):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific
    My choices!
    Weekly H2H points only (Year 9 - 2015-16)
    12 teams limited keeper (keep 6 + 1 Rookie)
    13 round draft - Unlimited Trades - No Waivers - No IR
    4 Team Playoffs (last 2 reg. season weeks)
    Rookies are 23 years old or younger in the draft year and never reached 60pts (forward), 40pts (defense), 25 wins (goalie)


    Start : C RW LW Utility D D G
    Points : A - G = 1 pt W = 2 pts SO = 1pt

    C - S.Stamkos, J.Thornton, T.Teravainen
    LW - O.Palat, A.Ladd, C.Kreider, D.Perron
    RW - B.Wheeler, T.Toffoli, C.Atkinson, J.Silfverberg
    D - E.Karlsson, V.Hedman, J.Schultz, J.Trouba, A.Goligoski, D.Pouliot
    G - F.Andersen, D.Dubnyk, A.Niemi, K.Lehtonen

  5. #35
    Bass56's Avatar
    Bass56 is online now
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,141
    Rep Power
    50

    Dobber Sports Superstar

    Default

    Quote Originally Posted by habs83 View Post
    With the results so far, looks like your way of "dressing up a multiple-choice to eff with somebody's mind" is to list four wrong answers in at least half the questions!!
    Hehe, yup, that's a great way to eff with somebody's mind... that and calling a timeout with 17 seconds left in a game you are winning 6-1...
    Keeper league 16 teams (H2H, keep 18-20 NHLers, 15 minors; Championships 2009-10, 2013-14)
    Scoring Cats: G-A-PTS-PPG-PPA-(+/-)-PIM-SHP-SOG-FW-GWG / W-L-SVS-SV%-GAA-SO

    C- Crosby, Toews, Stastny, Cammalleri, Plekanec
    LW- MacKinnon, Landeskog, Nyquist, Burakovsky
    RW- Pavelski, Voracek, Forsberg, Ryan
    D- Yandle, Carlson, Niskanen
    G- Price, Varlamov, Halak, Greiss

    Minors:
    F: Milano, N.Schmaltz, Dvorak, Merkley, Senyshyn, Beauvillier, McLeod
    D: Provorov, Pulock, Montour, Lindell, Juolevi
    G: Hellebuyck, Calvin Pickard, Taylor

  6. #36
    Location
    Prairies
    Rep Power
    40

    Dobber Sports Supreme Grand Master

    Default

    ANSWERS to the Goalie Trivia.

    1. a) 2.53 GAA (average goalie GAA)
    There were 3821 goals in the NHL last year, which works out to 2.65 goals per game (per team).
    However, 137 of those goals were empty netters. Only 3684 goals were scored with a goalie in net.
    3684 goals / (87183.25 minutes played / 60 min per game) = 2.53

    2. d) .911 SV% (average goalie SV%)
    Total saves (SV) in the NHL this year = 38143.
    Total shots (SOG/SA) in the NHL this year = 41827.
    Divide and get an average SV% of .911

    3. c) Shutout occurs every 7 games.
    Total wins in the NHL this year = 720.
    Total shutouts in the NHL this year = 104
    Divide and get about 7 games per shutout. (This is similar to 2011-2012 as well).

    4. b) 2.31 GAA (top 36 fantasy goalie).
    If you take Yahoo!s top 36 "rank" goalies, you get the following:
    57467.4 minutes played
    2215 goals against.
    2215 / (57467.4 / 60 min per game) = 2.31 GAA. (About two tenths better than the average goalie at 2.53)

    5. c) .918 SV% (top 36 fantasy goalie)
    24803 saves made
    27018 shots face
    Divide and get .918.

    6. c) OT game occurs 22 times in 100 games.
    It is a fairly consistent event that about 1 out of every 5 NHL games goes to overtime. This results in 10 points for wins and the extra OTL point. 11 standings points in 10 games. If you total up the standings for a full 82-game season, you'll find that the average team gets about 82x1.1=90pts. When looking at standings, 90pts is the "bar" for being an average team... and often, it is also the "bar" for making the playoffs.

    7. d) 60%.
    The NHL had 97 games decided in the shootout (97 SOW, 97 SOL).
    The NHL had 162 games marked as OTL (which includes SO & OT).
    Therefore, 97/162 = 60% make it to shootout.
    I was shocked by this one too... it seems like practically every game goes to a shootout, but apparently 4/10 games are actually decided in those 5 minutes of 4-on-4.
    This 60% was also consistent with the 2011-2012 season, so the lockout was not a freak season in this regard.

    8. d) .642 SV%.
    Players score a lot more often on breakaways/shootouts then any other instance.
    Scoring 1/3 shots would be a .666 SV%, and usually that's what you'll see... about 1 goal in every 3 shootout shots.
    This year, the shooters did a bit better than that,,, so the SV% was under .666.

    9. c) Southeast.
    No surprise. The southeast has terrible goalies (FLA, TB, WPG, CAR... leading the charge).

    10. d) EDIT: Central.
    CHI tandem, Rinne, Howard, STL goalies, Bobrovsky!
    Easily the best division this year.


    Hope everybody enjoyed that trivia.
    Good numbers to know.
    Last edited by Pengwin7; May 10, 2013 at 9:28 AM.

  7. #37
    DerekReese's Avatar
    DerekReese is online now
    Join Date
    May 2010
    Posts
    4,317
    Location
    The Future
    Rep Power
    50

    Dobber Sports Genius

    Default

    Sweet I got 5/10! I am so SMRT!
    Last edited by DerekReese; May 9, 2013 at 2:23 PM.
    Derek Reese - Future Hall of Famer

    14 Team NHL Salary Cap Dynasty
    H2H, Salary Cap 95.125 Mil, Player actual salaries
    1 Week scoring period
    G,A,PTS,GWG,PIM,SOG,STP,HT,BL,+/-,W,GAA,SV,SO
    Starters: 12 Forwards, 6 Defense, 2 Goalies

    F - Stamkos, Perry, Benn, Cammalleri, Nash, H Sedin, Wingels, Okposo, Zucker, Riberio, Ferland
    D - Brodie, Barrie, Stone, Petrovic, Strait, Chiarot
    G - Lundqvist, Ramo

    IR - Downie, Hiller, Despres

    Bench - Khudobin, Guenin, Lowry, Fast, Flynn, K Miller, Raanta, Zatkoff
    Prospects - McCann, McIlrath, Baertschi, Tuch, Roslovic,Donovan, Nesterov, Kuemper, Saros, Stolarz

  8. #38
    Location
    Prairies
    Rep Power
    40

    Dobber Sports Supreme Grand Master

    Default The prize

    The prize for all participants... you get a sneak peak at my goalie spreadsheet with "category scores".

    It's a work in the progress.
    There are a ton of variable parameters (pink) that can be tweaked.

    I tinker with the decimal place to try and get the black cell (a sum of rank errors) to minimize.

    I haven't figured it out yet... but hopefully somebody can help me solve it.
    Attached Files Attached Files

  9. #39
    Hey Robbie's Avatar
    Hey Robbie is offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    1,419
    Rep Power
    17

    Dobber Sports Ace

    Default

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    I'm currently working through some "category scoring" for goalies.
    Totaling yearly statistics sheds some light on the "average goaltender".

    NO PEEKING.
    See if you know the following general goalie statistics answers.
    MULTIPLE CHOICE. (everybody's favourite!!!)

    Q1: The average GAA of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) 2.53


    Q2: The average SV% of an NHL goaltender in 2012-2013 was:

    b) .917


    Q3: In 2012-2013 a shutout happened (about) once in every:

    b) 9 games

    Q4: The GAA of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:

    c) 2.41


    Q5: The SV% of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:

    c) .918


    Q6: For every 100 NHL games in 2012-2013, how many went to overtime?

    c) 22


    Q7: Out of 100 NHL "OVERTIME" games in 2012-2013, how many went to a shootout?

    b) ~80%


    Q8: In a shootout (breakaway), the average SV% of an NHL goalie in 2012-2013 was:

    d) .642

    Q9:
    Which division's goaltenders gave up the most goals this year (755):

    c) Southeast


    Q10: Which division's goaltenders gave up the fewest goals this year (590):

    d) Central



    GOOD LUCK.
    Winner gets a virtual sticker and virtual pat-on-the-back.
    (maybe some REP... NO CHEATING!!!)
    ***Correct answers will be posted Thursday, May 9th @ 10:30am***

    STANDINGS:
    Axeman33: 5/10, C+
    DerekReese: 5/10, C+
    horrorfan: 3/10, D
    shiftyeyes: 4/10, C-
    wclark17: 3/10, D
    habs83: 4/10, C-
    bass56: 4/10, C-
    lentry: 4/10, C-
    carcillo: 3/10, D
    4T2: 5/10, C+
    krangers: 4/10, C-
    dooley89: 5/10, C+
    temek: 6/10, B
    ericdaoust: 4/10, C-
    watchingthegame: 4/10, C-
    marmotking: 1/10, F


    Hmmm didn't see the deadline until I finished. A classic way to fail that I have used to teach my students to read directions carefully. Oh the ironic pain.
    H2H 10 GMs Keeper: keep up to 4 at cost of draft pick (round) G, A,+/-,PIM,SOG,PPP; Wins,GAA,Sv% Start 2C 2R 2L 2Util 4D 2G, weekly starts
    C: Nicklas Bäckström   Steven Stamkos   Logan Couture   Ryan Kesler (14)   Carl Söderberg
    LW: Taylor Hall   Zach Parise   Marcus Johansson
    RW: Алекс Ovechkin (RW/LW)   Jakub Voráček (3)   Mikkel Bødker (LW/RW)
    Util: Dylan Larkin (LW/C) (10)  Patrick Marleau (8)
    D: John Carlson (5)   Drew Doughty   Андрей Markov   Rasmus Ristolainen   Marc-Édouard Vlasic   James Wisniewski(IR)
    G: Petr Mrázek (15)   Ben Bishop (6)  Craig Anderson (13)

  10. #40
    Location
    Prairies
    Rep Power
    40

    Dobber Sports Supreme Grand Master

    Default

    Quote Originally Posted by Hey Robbie View Post
    Hmmm didn't see the deadline until I finished. A classic way to fail that I have used to teach my students to read directions carefully. Oh the ironic pain.
    Your penalty is to help me with my GAA & SV% category scoring.

  11. #41
    Hey Robbie's Avatar
    Hey Robbie is offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    1,419
    Rep Power
    17

    Dobber Sports Ace

    Default

    Hey, any time. Let me know what you're thinking of and I'll do what I can.

    Of course, this is the busiest month for my regular project, was handed a huge task yesterday by my boss's boss (but one that I will enjoy, and that will be good for my longer-term prospects), and received an email from a side work group saying to expect to put significantly more time into that effort over the next 3-4 weeks. On the other hand, I'm also being forced to take days off without pay thanks to the complete dysfunction of the US government, with specific instructions that I am not allowed to do any work while on furlough, so I'm feeling more motivated to work on hockey stats than any of that right now.

    Sorry to vent! I know in the grand scheme I'm still a lucky bastard.
    H2H 10 GMs Keeper: keep up to 4 at cost of draft pick (round) G, A,+/-,PIM,SOG,PPP; Wins,GAA,Sv% Start 2C 2R 2L 2Util 4D 2G, weekly starts
    C: Nicklas Bäckström   Steven Stamkos   Logan Couture   Ryan Kesler (14)   Carl Söderberg
    LW: Taylor Hall   Zach Parise   Marcus Johansson
    RW: Алекс Ovechkin (RW/LW)   Jakub Voráček (3)   Mikkel Bødker (LW/RW)
    Util: Dylan Larkin (LW/C) (10)  Patrick Marleau (8)
    D: John Carlson (5)   Drew Doughty   Андрей Markov   Rasmus Ristolainen   Marc-Édouard Vlasic   James Wisniewski(IR)
    G: Petr Mrázek (15)   Ben Bishop (6)  Craig Anderson (13)

  12. #42
    Hey Robbie's Avatar
    Hey Robbie is offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    1,419
    Rep Power
    17

    Dobber Sports Ace

    Default

    OK Penguin, I now saw your table, but because it's in pdf I can't get it into excel to mess with it. o you know a trick to do so? Or can you post a spreadsheet with the data?

    Also, I believe you explained what the various numbers surrounding the stats were in a discussion last year, but if you can give some insight in the current layout that would be great.
    H2H 10 GMs Keeper: keep up to 4 at cost of draft pick (round) G, A,+/-,PIM,SOG,PPP; Wins,GAA,Sv% Start 2C 2R 2L 2Util 4D 2G, weekly starts
    C: Nicklas Bäckström   Steven Stamkos   Logan Couture   Ryan Kesler (14)   Carl Söderberg
    LW: Taylor Hall   Zach Parise   Marcus Johansson
    RW: Алекс Ovechkin (RW/LW)   Jakub Voráček (3)   Mikkel Bødker (LW/RW)
    Util: Dylan Larkin (LW/C) (10)  Patrick Marleau (8)
    D: John Carlson (5)   Drew Doughty   Андрей Markov   Rasmus Ristolainen   Marc-Édouard Vlasic   James Wisniewski(IR)
    G: Petr Mrázek (15)   Ben Bishop (6)  Craig Anderson (13)

  13. #43
    Hey Robbie's Avatar
    Hey Robbie is offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    1,419
    Rep Power
    17

    Dobber Sports Ace

    Default

    Also I'm not too embarrassed with a 5 out of 10.
    H2H 10 GMs Keeper: keep up to 4 at cost of draft pick (round) G, A,+/-,PIM,SOG,PPP; Wins,GAA,Sv% Start 2C 2R 2L 2Util 4D 2G, weekly starts
    C: Nicklas Bäckström   Steven Stamkos   Logan Couture   Ryan Kesler (14)   Carl Söderberg
    LW: Taylor Hall   Zach Parise   Marcus Johansson
    RW: Алекс Ovechkin (RW/LW)   Jakub Voráček (3)   Mikkel Bødker (LW/RW)
    Util: Dylan Larkin (LW/C) (10)  Patrick Marleau (8)
    D: John Carlson (5)   Drew Doughty   Андрей Markov   Rasmus Ristolainen   Marc-Édouard Vlasic   James Wisniewski(IR)
    G: Petr Mrázek (15)   Ben Bishop (6)  Craig Anderson (13)

  14. #44
    dooley89's Avatar
    dooley89 is offline
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    1,861
    Location
    Barrie, ON
    Rep Power
    40

    Moderator

    Default

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    ANSWERS to the Goalie Trivia.

    1. a) 2.53 GAA (average goalie GAA)
    There were 3821 goals in the NHL last year, which works out to 2.65 goals per game (per team).
    However, 137 of those goals were empty netters. Only 3684 goals were scored with a goalie in net.
    3684 goals / (87183.25 minutes played / 60 min per game) = 2.53

    2. d) .911 SV% (average goalie SV%)
    Total saves (SV) in the NHL this year = 38143.
    Total shots (SOG/SA) in the NHL this year = 41827.
    Divide and get an average SV% of .911

    3. c) Shutout occurs every 7 games.
    Total wins in the NHL this year = 720.
    Total shutouts in the NHL this year = 104
    Divide and get about 7 games per shutout. (This is similar to 2011-2012 as well).

    4. b) 2.31 GAA (top 36 fantasy goalie).
    If you take Yahoo!s top 36 "rank" goalies, you get the following:
    57467.4 minutes played
    2215 goals against.
    2215 / (57467.4 / 60 min per game) = 2.31 GAA. (About two tenths better than the average goalie at 2.53)

    5. c) .918 SV% (top 36 fantasy goalie)
    24803 saves made
    27018 shots face
    Divide and get .918.

    6. c) OT game occurs 22 times in 100 games.
    It is a fairly consistent event that about 1 out of every 5 NHL games goes to overtime. This results in 10 points for wins and the extra OTL point. 11 standings points in 10 games. If you total up the standings for a full 82-game season, you'll find that the average team gets about 82x1.1=90pts. When looking at standings, 90pts is the "bar" for being an average team... and often, it is also the "bar" for making the playoffs.

    7. d) 60%.
    The NHL had 97 games decided in the shootout (97 SOW, 97 SOL).
    The NHL had 162 games marked as OTL (which includes SO & OT).
    Therefore, 97/162 = 60% make it to shootout.
    I was shocked by this one too... it seems like practically every game goes to a shootout, but apparently 4/10 games are actually decided in those 5 minutes of 4-on-4.
    This 60% was also consistent with the 2011-2012 season, so the lockout was not a freak season in this regard.

    8. d) .642 SV%.
    Players score a lot more often on breakaways/shootouts then any other instance.
    Scoring 1/3 shots would be a .666 SV%, and usually that's what you'll see... about 1 goal in every 3 shootout shots.
    This year, the shooters did a bit better than that,,, so the SV% was under .666.

    9. c) Southeast.
    No surprise. The southeast has terrible goalies (FLA, TB, WPG, CAR... leading the charge).

    10. d) Northeast.
    Even with Ryan Miller's off year, Price & Rask & Anderson/Lehner/Bishop & Reimer were solid in net for the division.


    Hope everybody enjoyed that trivia.
    Good numbers to know.
    Question 10:
    D is listed as Central in original question but your description and answer is Northeast.
    Just wondering if people who answered NE got it right (answer is central)

  15. #45
    Location
    Prairies
    Rep Power
    40

    Dobber Sports Supreme Grand Master

    Default

    Quote Originally Posted by dooley89 View Post
    Question 10:
    D is listed as Central in original question but your description and answer is Northeast.
    Just wondering if people who answered NE got it right (answer is central)

    Ah - oops.
    The correct answer IS "d) Central".

    My mind must have drifted.
    CHI tandem, STL tandem, Howard, Rinne, Bob. Easily the Central.
    I had my answer sheet marked down with "D"... so anybody that answered D got credit for a correct answer.
    I will go EDIT.
    Last edited by Pengwin7; May 10, 2013 at 9:29 AM.

Page 3 of 4 FirstFirst 1 2 3 4 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •