Page 1 of 4 1 2 3 4 LastLast
Results 1 to 15 of 57

Thread: Know Your Goalie Numbers: Trivia

  1. #1
    Pengwin7's Avatar
    Pengwin7 is online now
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    10,257
    Location
    Atlanta, GA
    Rep Power
    25

    Moderator

    Default Know Your Goalie Numbers: Trivia

    I'm currently working through some "category scoring" for goalies.
    Totaling yearly statistics sheds some light on the "average goaltender".

    NO PEEKING.
    See if you know the following general goalie statistics answers.
    MULTIPLE CHOICE. (everybody's favourite!!!)

    Q1: The average GAA of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) 2.53
    b) 2.63
    c) 2.73
    d) 2.83

    Q2: The average SV% of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) .920
    b) .917
    c) .914
    d) .911

    Q3: In 2012-2013 a shutout happened (about) once in every:
    a) 11 games
    b) 9 games
    c) 7 games
    d) 5 games

    Q4: The GAA of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) 2.21
    b) 2.31
    c) 2.41
    d) 2.51

    Q5: The SV% of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) .926
    b) .922
    c) .918
    d) .914

    Q6: For every 100 NHL games in 2012-2013, how many went to overtime?
    a) 42
    b) 32
    c) 22
    d) 12

    Q7: Out of 100 NHL "OVERTIME" games in 2012-2013, how many went to a shootout?
    a) ~90%
    b) ~80%
    c) ~70%
    d) ~60%

    Q8: In a shootout (breakaway), the average SV% of an NHL goalie in 2012-2013 was:
    a) .942
    b) .842
    c) .742
    d) .642

    Q9:
    Which division's goaltenders gave up the most goals this year (755):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific

    Q10: Which division's goaltenders gave up the least goals this year (590):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific


    GOOD LUCK.
    Winner gets a virtual sticker and virtual pat-on-the-back.
    (maybe some REP... NO CHEATING!!!)
    ***Correct answers will be posted Thursday, May 9th @ 10:30am***

    STANDINGS:
    Axeman33: 5/10, C+
    DerekReese: 5/10, C+
    horrorfan: 3/10, D
    shiftyeyes: 4/10, C-
    wclark17: 3/10, D
    habs83: 4/10, C-
    bass56: 4/10, C-
    lentry: 4/10, C-
    carcillo: 3/10, D
    4T2: 5/10, C+
    krangers: 4/10, C-
    dooley89: 5/10, C+
    temek: 6/10, B
    ericdaoust: 4/10, C-
    watchingthegame: 4/10, C-
    marmotking: 1/10, F
    Last edited by Pengwin7; May 8, 2013 at 4:02 PM.

  2. #2
    Axeman33's Avatar
    Axeman33 is online now
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    6,522
    Location
    Nova Scotia
    Rep Power
    88

    Dobber Sports Icon

    Default

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    I'm currently working through some "category scoring" for goalies.
    Totaling yearly statistics sheds some light on the "average goaltender".

    NO PEAKING.
    See if you know the following general goalie statistics answers.
    MULTIPLE CHOICE. (everybody's favourite!!!)

    Q1: The average GAA of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) 2.53
    b) 2.63
    c) 2.73
    d) 2.83

    Q2: The average SV% of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) .920
    b) .917
    c) .914
    d) .911

    Q3: In 2012-2013 a shutout happened (about) once in every:
    a) 11 games
    b) 9 games
    c) 7 games
    d) 5 games

    Q4: The GAA of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) 2.21
    b) 2.31
    c) 2.41
    d) 2.51

    Q5: The SV% of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) .926
    b) .922
    c) .918
    d) .914

    Q6: For every 100 NHL games in 2012-2013, how many went to overtime?
    a) 42
    b) 32
    c) 22
    d) 12

    Q7: Out of 100 NHL "OVERTIME" games in 2012-2013, how many went to a shootout?
    a) ~90%
    b) ~80%
    c) ~70%
    d) ~60%

    Q8: In a shootout (breakaway), the average SV% of an NHL goalie in 2012-2013 was:
    a) .942
    b) .842
    c) .742
    d) .642

    Q9:
    Which division's goaltenders gave up the most goals this year (755):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific

    Q10: Which division's goaltenders gave up the least goals this year (590):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific


    GOOD LUCK.
    Winner gets a virtual sticker and virtual pat-on-the-back.
    (maybe some REP... NO CHEATING!!!)

    I'll play your silly game. Normally when I do multiple choice I roll with the classic ABBA or ACDC over and over but I will actually read the questions.

    1. A
    2. D
    3. B
    4. D
    5. C
    6. B
    7. B
    8. A
    9. C
    10. D

    Let me know my average. Complete shots in the dark.
    10 Team, Points Only, Cash League

    25 Man Roster (no position), top 20 point getters count at end of month
    Keep 20/25 at seasons end, Cut 5 to FA for redrafting
    Goalie points W=2pt L=-1pt SHO=2pt

    Stamkos, Tavares, Hall, Couture, Wheeler, Filpulla, Eriksson, Hodgson, Turris, Steen, Letang, DRoy, Yakupov, Byfuglien, Baertschi, Zuccarello, Silfverberg, Boedker, JSchwartz, Killorn, Bonino, BNelson

    G-Rask, Halak, Schneider

  3. #3
    DerekReese's Avatar
    DerekReese is online now
    Join Date
    May 2010
    Posts
    4,270
    Location
    The Future
    Rep Power
    113

    Dobber Sports Genius

    Default

    Just quessing, hopefully I dont get them all wrong!

    1. a
    2. c
    3. c
    4. b
    5. b
    6. a
    7. a
    8. d
    9. c
    10. b
    Derek Reese - Future Hall of Famer

    12 Team NHL Salary Cap Dynasty
    H2H, Salary Cap 83.9mil, Player actual salaries
    2 Week scoring period
    G,A,PTS,GWG,PIM,SOG,STP,HT,BL,+/-,W,GAA,SV,SO
    Starters: 12 Forwards, 6 Defense, 2 Goalies

    F - Toews, Perry, E.Staal, Vanek, Lucic, Skinner, Simmonds, Wingels, Nielson, R. Smith, Gallagher, Kreider
    D - Phaneuf, Faulk, Brodie, Regehr, Stone, Guenin
    G - Hiller, Khudobin
    Bench - Bollig, Clune, Penner, Fisher, Killhorn, Johnson, Stalock

    Prospects - Petrovic, Bjugstad, Dalpe, Poirier, Barberio, Barrie, Olsen, Wey

    IR - Stamkos, Fistric

  4. #4
    horrorfan's Avatar
    horrorfan is online now
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    6,206
    Location
    Scotland
    Rep Power
    51

    Dobber Sports Wizard

    Default

    Really have no idea so making (un)educated guesses on most of them. I have bolded my answers.

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    I'm currently working through some "category scoring" for goalies.
    Totaling yearly statistics sheds some light on the "average goaltender".

    NO PEAKING.
    See if you know the following general goalie statistics answers.
    MULTIPLE CHOICE. (everybody's favourite!!!)

    Q1: The average GAA of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) 2.53
    b) 2.63
    c) 2.73
    d) 2.83

    Q2: The average SV% of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) .920
    b) .917
    c) .914
    d) .911

    Q3: In 2012-2013 a shutout happened (about) once in every:
    a) 11 games
    b) 9 games
    c) 7 games
    d) 5 games

    Q4: The GAA of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) 2.21
    b) 2.31
    c) 2.41
    d) 2.51

    Q5: The SV% of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) .926
    b) .922
    c) .918
    d) .914

    Q6: For every 100 NHL games in 2012-2013, how many went to overtime?
    a) 42
    b) 32
    c) 22
    d) 12

    Q7: Out of 100 NHL "OVERTIME" games in 2012-2013, how many went to a shootout?
    a) ~90%
    b) ~80%
    c) ~70%
    d) ~60%

    Q8: In a shootout (breakaway), the average SV% of an NHL goalie in 2012-2013 was:
    a) .942
    b) .842
    c) .742
    d) .642

    Q9:
    Which division's goaltenders gave up the most goals this year (755):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific

    Q10: Which division's goaltenders gave up the least goals this year (590):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific


    GOOD LUCK.
    Winner gets a virtual sticker and virtual pat-on-the-back.
    (maybe some REP... NO CHEATING!!!)
    Last edited by horrorfan; May 8, 2013 at 10:22 AM.
    Yahoo Baseball, One-year, 20 teams, Rotisserie (click below to show settings)
     
    Midsummer Classic:
    C,1B,2B,3B,SS,3OF,Util/2SP,2RP,3P,5BN,2DL,1NA * R,HR,RBI,SB,AVG,OPS/W,SV,HLD,K,ERA,WHIP * Max games/innings=162/1250

    Baseball is Life:
    C,1B,2B,3B,SS,IF,3OF,2Util/4SP,3RP,2P,4BN,3DL * R,HR,RBI,SB,AVG,OPS/W,SV,HLD,K,ERA,WHIP * Max games/innings=162/1475

  5. #5
    DerekReese's Avatar
    DerekReese is online now
    Join Date
    May 2010
    Posts
    4,270
    Location
    The Future
    Rep Power
    113

    Dobber Sports Genius

    Default

    Quote Originally Posted by Axeman33 View Post
    I'll play your silly game. Normally when I do multiple choice I roll with the classic ABBA or ACDC over and over but I will actually read the questions.

    1. A
    2. D
    3. B
    4. D
    5. C
    6. B
    7. B
    8. A
    9. C
    10. D

    Let me know my average. Complete shots in the dark.
    Not to be that guy Axeman, but all your answers are wrong because you used capital letters in your answers and it clearly shows that Pengwins answers are lower case!
    Last edited by DerekReese; May 8, 2013 at 10:34 AM.
    Derek Reese - Future Hall of Famer

    12 Team NHL Salary Cap Dynasty
    H2H, Salary Cap 83.9mil, Player actual salaries
    2 Week scoring period
    G,A,PTS,GWG,PIM,SOG,STP,HT,BL,+/-,W,GAA,SV,SO
    Starters: 12 Forwards, 6 Defense, 2 Goalies

    F - Toews, Perry, E.Staal, Vanek, Lucic, Skinner, Simmonds, Wingels, Nielson, R. Smith, Gallagher, Kreider
    D - Phaneuf, Faulk, Brodie, Regehr, Stone, Guenin
    G - Hiller, Khudobin
    Bench - Bollig, Clune, Penner, Fisher, Killhorn, Johnson, Stalock

    Prospects - Petrovic, Bjugstad, Dalpe, Poirier, Barberio, Barrie, Olsen, Wey

    IR - Stamkos, Fistric

  6. #6
    Rep Power
    0

    Dobber Sports Sophomore

    Default

    1. B
    2. C
    3. B
    4. D
    5. C
    6. C
    7. B
    8. D
    9. C
    10. E

  7. #7
    Pengwin7's Avatar
    Pengwin7 is online now
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    10,257
    Location
    Atlanta, GA
    Rep Power
    25

    Moderator

    Default

    Quote Originally Posted by DerekReese View Post
    Not to be that guy Axeman, but all your answers are wrong because you used capital letters in your answers and it clearly shows that Penguins answers are lower case!
    Fail. P.eng.win.
    It's a W.

  8. #8
    Axeman33's Avatar
    Axeman33 is online now
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    6,522
    Location
    Nova Scotia
    Rep Power
    88

    Dobber Sports Icon

    Default

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    Fail. P.eng.win.
    It's a W.

    LOL! Poor Derek.
    10 Team, Points Only, Cash League

    25 Man Roster (no position), top 20 point getters count at end of month
    Keep 20/25 at seasons end, Cut 5 to FA for redrafting
    Goalie points W=2pt L=-1pt SHO=2pt

    Stamkos, Tavares, Hall, Couture, Wheeler, Filpulla, Eriksson, Hodgson, Turris, Steen, Letang, DRoy, Yakupov, Byfuglien, Baertschi, Zuccarello, Silfverberg, Boedker, JSchwartz, Killorn, Bonino, BNelson

    G-Rask, Halak, Schneider

  9. #9
    Location
    Toronto
    Rep Power
    78

    Dobber Sports Icon

    Default

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    I'm currently working through some "category scoring" for goalies.
    Totaling yearly statistics sheds some light on the "average goaltender".

    NO PEAKING.
    See if you know the following general goalie statistics answers.
    MULTIPLE CHOICE. (everybody's favourite!!!)

    Q1: The average GAA of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) 2.53
    b) 2.63
    c) 2.73
    d) 2.83

    Q2: The average SV% of an NHL goaltender in 2012-2013 was:
    a) .920
    b) .917
    c) .914
    d) .911

    Q3: In 2012-2013 a shutout happened (about) once in every:
    a) 11 games
    b) 9 games
    c) 7 games
    d) 5 games

    Q4: The GAA of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) 2.21
    b) 2.31
    c) 2.41
    d) 2.51

    Q5: The SV% of the average "top 36 NHL goalie" (by Yahoo rank) was:
    a) .926
    b) .922
    c) .918
    d) .914

    Q6: For every 100 NHL games in 2012-2013, how many went to overtime?
    a) 42
    b) 32
    c) 22
    d) 12

    Q7: Out of 100 NHL "OVERTIME" games in 2012-2013, how many went to a shootout?
    a) ~90%
    b) ~80%
    c) ~70%
    d) ~60%

    Q8: In a shootout (breakaway), the average SV% of an NHL goalie in 2012-2013 was:
    a) .942
    b) .842
    c) .742
    d) .642

    Q9:
    Which division's goaltenders gave up the most goals this year (755):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific

    Q10: Which division's goaltenders gave up the least goals this year (590):
    a) Atlantic
    b) Northeast
    c) Southeast
    d) Central
    e) Northwest
    f) Pacific


    GOOD LUCK.
    Winner gets a virtual sticker and virtual pat-on-the-back.
    (maybe some REP... NO CHEATING!!!)


    STANDINGS:
    Axeman33: 5/10, C+
    DerekReese: 5/10, C+
    horrorfan: 3/10, D
    shiftyeyes: 4/10, C-
    bolded my answers ....
    13 Team (30 player roster), pts only keeper (Goalies W=2,SO=3)
    [Top 12F, 4D and 1G count towards end of season total]
    Keep 12F 4D 1G + any Fwd prospects with <100 NHL GP & D/G prospects with <150 NHL GP


    F- P.Kane, Kopitar, Giroux, Duchene, Zetterberg, Voracek, Krejci, C.Smith, Fleischmann, Erat, Cammalleri, Anisimov, Eakin, Niederreiter
    D- Edler, Ekman-Larsson, Shattenkirk, Markov, Carle
    G- Fleury
    Prospects- M.Granlund, Nyquist, Kuznetsov, Grigorenko, Baertschi, Burakowsky, Barrie, B.Smith, Brodin, Bishop

  10. #10
    DerekReese's Avatar
    DerekReese is online now
    Join Date
    May 2010
    Posts
    4,270
    Location
    The Future
    Rep Power
    113

    Dobber Sports Genius

    Default

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    Fail. P.eng.win.
    It's a W.
    Damn auto-correct! LOL
    Derek Reese - Future Hall of Famer

    12 Team NHL Salary Cap Dynasty
    H2H, Salary Cap 83.9mil, Player actual salaries
    2 Week scoring period
    G,A,PTS,GWG,PIM,SOG,STP,HT,BL,+/-,W,GAA,SV,SO
    Starters: 12 Forwards, 6 Defense, 2 Goalies

    F - Toews, Perry, E.Staal, Vanek, Lucic, Skinner, Simmonds, Wingels, Nielson, R. Smith, Gallagher, Kreider
    D - Phaneuf, Faulk, Brodie, Regehr, Stone, Guenin
    G - Hiller, Khudobin
    Bench - Bollig, Clune, Penner, Fisher, Killhorn, Johnson, Stalock

    Prospects - Petrovic, Bjugstad, Dalpe, Poirier, Barberio, Barrie, Olsen, Wey

    IR - Stamkos, Fistric

  11. #11
    habs83's Avatar
    habs83 is offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    1,038
    Rep Power
    11

    Dobber Sports Padawan

    Default

    1. d
    2. d
    3. d
    4. c
    5. c
    6. c
    7. c
    8. c
    9. c
    10. b
    16 teams full keeper league (BAHL)
    Start 4LW,4C,4RW,6D,2G daily
    G,A,Pts,+/-,Shots,PIM,H+BS,TOI,PPP,W,GAA,Sv%,Saves,SO

    C: S. Koivu, H. Sedin, Thornton, Zetterberg(LW), Peverley, J. Jokinen(LW)
    LW: Dupuis(RW), Burrows(RW), McLeod, Bourque, Baertschi
    RW: Neil, Doan, Crombeen, Reaves
    D: Subban, Suter, Franson, Carle, Wideman, Robidas, Timonen, Klein, Vatanen
    G: Bobrovsky, Reimer, Budaj, Neuvirth
    Prospects: Pageau, Toffoli, Jarnkrok, Hudon, Watson, Collberg, Etem, McCarron, Ceci, Corrado, Morin, Sustr, Zadorov, J. Gibson, Jarry

  12. #12
    horrorfan's Avatar
    horrorfan is online now
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    6,206
    Location
    Scotland
    Rep Power
    51

    Dobber Sports Wizard

    Default

    Quote Originally Posted by Pengwin7 View Post
    horrorfan: 3/10, D
    Sonofa...

    Guess that's not surprising given my goalies this season.

    So you're helping others out by listing the standings so far eh? In other words, avoid horrorfan's picks.
    Yahoo Baseball, One-year, 20 teams, Rotisserie (click below to show settings)
     
    Midsummer Classic:
    C,1B,2B,3B,SS,3OF,Util/2SP,2RP,3P,5BN,2DL,1NA * R,HR,RBI,SB,AVG,OPS/W,SV,HLD,K,ERA,WHIP * Max games/innings=162/1250

    Baseball is Life:
    C,1B,2B,3B,SS,IF,3OF,2Util/4SP,3RP,2P,4BN,3DL * R,HR,RBI,SB,AVG,OPS/W,SV,HLD,K,ERA,WHIP * Max games/innings=162/1475

  13. #13
    Bass56's Avatar
    Bass56 is online now
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    2,248
    Rep Power
    35

    Dobber Sports Pro

    Default

    1. C)
    2. D)
    3. A)
    4. C)
    5. D)
    6. B)
    7. B)
    8. D)
    9. C)
    10.D)

    Cool test Pengwin

    PS: When you say goalies, do you mean everyone who has played at least a game or is it only the 30 starters + main backups?
    Keeper league 16 teams (H2H, keep 18-19 NHLers, 25 minors; Championships 2009-10, 2013-14)
    Scoring Cats: G-A-PTS-PPG-PPA-(+/-)-PIM-SHP-SOG-FW-GWG / W-L-SVS-SV%-GAA-SO

    C- Crosby, Spezza, Statsny, Ennis
    LW- MacKinnon, Landeskog, Nyquist, Boedker
    RW- Pavelski, Oshie, Niederreiter
    D- Yandle, Carlson, Maatta, B.Smith
    G- Price, Varlamov, Lehtonen, Greiss

    Potential drops: S.Koivu, Anisimov, (Kovalchuk)

    Minors:
    F: Forsberg, Phillips
    D: Rundblad, Pulock, Kichton, Sanguinetti
    G: Raanta, Berra, Zatkoff, Nihlstorp, Taylor

  14. #14
    Location
    Toronto
    Rep Power
    78

    Dobber Sports Icon

    Default

    3/10 ??? this game sucks ... i dont wana play no more
    13 Team (30 player roster), pts only keeper (Goalies W=2,SO=3)
    [Top 12F, 4D and 1G count towards end of season total]
    Keep 12F 4D 1G + any Fwd prospects with <100 NHL GP & D/G prospects with <150 NHL GP


    F- P.Kane, Kopitar, Giroux, Duchene, Zetterberg, Voracek, Krejci, C.Smith, Fleischmann, Erat, Cammalleri, Anisimov, Eakin, Niederreiter
    D- Edler, Ekman-Larsson, Shattenkirk, Markov, Carle
    G- Fleury
    Prospects- M.Granlund, Nyquist, Kuznetsov, Grigorenko, Baertschi, Burakowsky, Barrie, B.Smith, Brodin, Bishop

  15. #15
    Pengwin7's Avatar
    Pengwin7 is online now
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    10,257
    Location
    Atlanta, GA
    Rep Power
    25

    Moderator

    Default

    Quote Originally Posted by Bass56 View Post
    PS: When you say goalies, do you mean everyone who has played at least a game or is it only the 30 starters + main backups?

    When I just say "goalies", it is the full season of NHL stats for every goalie that played an NHL minute.
    GAA is calculated by taking all the goals scored (G) and divide by the number of 60min blocks. (A 60min block = "game". So, that's the total number of minutes logged by all goalies divided by 60).

    I extracted the entire Yahoo! database of statistics for goalies.
    They have everybody that played.
    So it accurately totals to the same # wins, shutouts, sv for the entire NHL.
    Everything is averaged.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •